fbpx
fern, leaves, plant-187949.jpg

Održivi eventi s drugačijeg stajališta

Bez obzira što smo do sad već jako puno puta objasnili što su održivi eventi, koji su njihovi benefiti, zašto bi ih trebali raditi i kako bi ih trebali raditi, danas smo se odlučili za malo drugačiji pristup na koji vam želimo predstaviti održivost, te vam pokazati njenu malo drugačiju stranu. Zato izdvajamo nekoliko stvari o kojima želimo da razmislite dok razmišljate o održivosti.

1.Budite svjesni što je održivost – održivost je više od samog recikliranja. Već i ptice na granama to znaju. Ako razmišljate o održivosti, nemojte razmišljati o toj sferi kao dodatnom trošku. Razmišljajte o održivosti u svjetlu efikasnosti, investiciji, ulaganju u budućnost.

2. Razmišljajte dugoročno – održivost na kratke staze nema smisla. Ništa ne radite danas da bi se vidjelo sutra i ako ne vidite rezultate onda ćete stati. Zaboravite na do. Održive evente radite zbog višeg cilja, zbog vjere da u budućnosti stvari mogu biti bolje.

3. Prihvatite znanje i iskustvo mlađe generacije – nije nam se mali broj puta dogodio kad su stariji kolege odbijali prihvatiti ideju održivih evenata jer su smatrali kako oni znaju organizirati evente i nema potrebe za uvođenjem promjena. Krivo. Znate ih organizirati jer ste ih organizirali hrpu. Ali budite svjesni da se vremena mijenjaju, trendovi se mijenjaju. Ono što je bilo prije 5 ili čak 3 godine, više nije aktualno. Prihvatite priliku za obrazovanjem i napretkom. Samo tako možemo kreirati budućnost koja je kvalitetna.

4. Mjerljivost – organizirali ste održiv event? Super za vas! Ali na koji način to dokazujete? Ne radi se samo o tome da ćete smanjiti plastiku ili papir na eventu, nađite način kako izračunati emisiju CO2, stavite na papir razliku između „regularnog“ i održivog eventa, pokažite brojčano što ste napravili, pokažite to na primjerima i budite ponosni na sebe.

5. Ne radite održivo jer „svi to rade“ – oni koji se odluče za održiv smjer poslovanja, moraju biti svjesni kako je održivost investicija koju ne radimo zbog sebe, zbog svog profita ili zato što svi drugi to rade. Oni koji primjenjuju održivost moraju je primjenjivati jer razumiju što to znači i koju razliku kreiramo postupcima koje poduzimamo. Upravo zato, radite to zbog okoliša, društva, kulture poduzeća, ne zbog profita i trenda.

6. Održivost je baza, ne dodatak – kod kreiranja eventa, svojim klijentima uvijek savjetujemo da razmišljaju o održivosti od samog početka. Tako će im biti puno jednostavnije primijeniti održivost u područjima kojima žele. Kad je cijeli koncept postavljen, to je uvijek malo teže. Ali nije nemoguće.

7. Transparentnost i isticanje onoga što radimo – transparentnost je tema koju uvijek zagovaramo, iako nije baš tako u našoj branši. Pokažimo klijentima i posjetiteljima da nam mogu vjerovati i da agencije nisu tu samo da oderu klijente. Isto tako, napravili ste odličan event – nemojte to čuvati za sebe. Nije stvar u tome hoće li vas netko kopirati već u tome da pokažete kako se može i date poticaj nekome tko čeka upravo taj poticaj.

Scroll to Top